Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа - един от големите двигатели на обезлесяването на Земята

Огромното търсене на всичко на Стария континент е причина за изсичането на големи площи тропически гори

Европа - един от големите двигатели на обезлесяването на Земята

Снимка: Pixabay

Европейското търсене на всичко - от шоколад до соя и говеждо месо, превръща континента във втория по големина двигател на обезлесяване на тропически гори след Китай, сочи нов доклад.

Това вероятно ще добави муниции към усилията на ЕС за справяне с внасяното обезлесяване с предложение, което трябва да се появи през юни, пише в доклад на Politico, цитиран от БГНЕС.

Вносът на ключови стоки от ЕС е свързан със загубата на около 3,5 милиона хектара тропически гори между 2005 и 2017 г., сочи доклад, изготвен от WWF. Това е отговорно за емисиите на повече от 1,8 милиарда тона CO2 - около 40 процента от годишните емисии на парникови газове в ЕС.

По-голямата част от обезлесяването на тропическите гори, предизвикано от ЕС, идва от консумацията на соя и палмово масло, според данни от програмата Trase на стокхолмския Институт за околна среда, използвани в доклада.

„Когато говорим за това, това не е соята, която поръсвате като соев сос върху салатата си“, каза Анке Шулмайстер-Олденхов, старши служител по горската политика в WWF и водещ автор на доклада, отбелязвайки, че „80% от соята, която използваме, всъщност се използва за храна на животни."

Осем държави от ЕС - Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство, Холандия, Франция, Белгия и Полша - са отговорни за три четвърти от обезлесяването на земята, обвързано с вноса между 2005 и 2017 г., показват данните. Германия носи вина за обезлесяването на 43 700 хектара годишно. В класацията присъства и България, макар и със скромните 2800 хектара. По този показател сме изравнени с Чехия и Австрия.

Европейската комисия работи по предложение, което ще изисква фирмите да доказват, че веригата им за доставки е чиста.

„Тук не говорим за забрана,... но гарантираме, че продуктите, които пускаме на пазара, отговарят на определени критерии от гледна точка на околната среда и правата на човека“, каза Шулмайстер-Олденхов.

Европейския парламент, съвместно с неправителствени организации, иска законодателството да обхващат не само гори, но и други богати на биологично разнообразие екосистеми като влажни зони и савани. Докладът на WWF предупреждава, че „търсенето в ЕС може да е причина за преобразуване на други по-малко разглеждани екосистеми.“

Този мащаб на търсенето в ЕС обаче означава, че новите правила за надлежна проверка могат да бъдат двигател на промяната, казва Саймън Багер, доктор на науките в Института за земя и живот в Католическия университет в Льовен. Той даде пример с какаото - ЕС е най -големият производител на шоколад в света .


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
"Крепост Европа" или управление на миграцията? Икономистите са за второто